RADYASYON ONKOLOJİSİ
Normal olarak insan vücudunda bulunan hücreler belirli bir düzen içinde büyür, bölünür ve ölürler. Ergenlik çağına dek oldukça hızlı olan hücre bölünme ve çoğalması bu dönemden sonra dengeye gelir ve hücreler ancak ölen ya da değişik etkenlerle yaralanmaları tamir için çoğalırlar.
Tüm bu olaylar çok basamaklı şekilde kontrol altındadır. Kanser kısaca, çeşitli etkenler sonucu hücrelerin kontrolden çıkmaları ve sürekli bölünüp çoğalmaları ve farklılaşmaları olarak tanımlanabilir.
RADYASYON ONKOLOJİSİ
İyonizan radyasyonu kullanarak kanserleri, çok sık olmasa da kanser dışı bazı hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan bir tıp bölümüdür.Kanseri yok etme amaçlı kullanılabilir (Küratif amaç).Kanserin oluşturduğu belirtilerin (örneğin ağrı, bası bulguları, kanama ve bilinç kaybı/bulanıklığı vb.) azaltılması için kullanılabilir (Palyatif amaç).
Bazı hastalarda, kanserin türüne ve evresine bağlı olarak tek başına kullanılabilir. Ancak kanserlerin çoğunda radyoterapi:
- Cerrahi
- Kemoterapi
- Oksijen tedavileri (hiperbarik)
- Isı (Hipertermi) ile birlikte uygulanmaktadır.
RADYOTERAPİNİN AMACI
Abartılı yan etkilere yol açmaksızın kanseri lokal olarak yok etmektir.Bu amaca ulaşmanın optimal yolu hedef volüme total dozu gönderirken normal dokulara hiç radyasyon vermemektir.
Tümörün daha kusursuz bir şekilde kapsanmasına karşılık normal dokuların olabildiğince hedef dışında tutulmasıyla daha yüksek tümör dozlarına ulaşılabilmekte ve böylece lokal kontrol oranlarında artış sağlanabilmektedir.
Kanser hastalarının, tanı anından itibaren kendi hayatları, yakınlarının gelecekleri ile ilgili çok sayıda endişe içeren oldukça zorlu bir sürece girdikleri bilinmektedir. Kendilerini insan olarak kabul eden, radyoterapinin başarı anahtarının özelliklerini bilen uzmanlarla yol almaları bu süreci kolaylaştıracak ve tedavi başarısını arttıracaktır.